Biografie

Duo Pageluza

Paulien van der Werff en Gert de Vries vormen een duo dat snel aan bekendheid wint. Zij delen een voorliefde voor het intieme karakter van luitliederen, liederen met vihuela de mano, liederen met barok- en romantische gitaar en theorbe. Hun repertoire bestaat uit muziek van de 15e t/m begin 19e eeuw. De zelden uitgevoerde liederen en instrumentale luitstukken uit het ‘Lautenbuch für Elisabeth von Hessen” vormde een goede aanleiding voor hun samenwerking.

Zij traden o.a. op in het Huygens museum (Voorburg), Catharijne Convent (Utrecht), Abdij Concerten (Den Haag), Oude Kerkconcerten Soest, Pauluskerkconcerten Baarn, Fringe concerten Festival Oude Muziek (Utrecht) en in lunch- en kasteelconcerten.

Paulien en Gert hebben de volgende programma’s samengesteld:

  • Musik für Elisabeth von Hessen  (Aus dem Lautenbuch der Landgräfin)
  • Sacred Lute Songs   (T. Campion, J. Danyel, A. Holborne en J. Dowland)
  • Liederen uit de Spaanse Renaissance met vihuela (A. Mudarra, L. de Milán en E. de Valderrábano)
  • Liederen uit de Romantiek met romantische gitaar (F. Schubert, G. Merchi en L. Spohr)
  • Kerstliederen uit de Renaissance en Romantiek (m.m.v. Sigrun Lefringhausen blokfluit)
  • Liederen uit de Spaanse Barok (J. Marin, S. de Murcia) met barokgitaar
  • Liederen over Maria Magdalena gecomponeerd door vrouwelijke componisten (Barbara Strozzi, M.C. de Jong) met barokgitaar (m.m.v. Arjan Veen kistorgel en orgel)
  • Vrouwelijke componisten uit de Italiaanse Barok met theorbe

Paulien van der Werff studeerde hoofdvak Zang aan het Utrechts Conservatorium bij Meinard Kraak. Daar volgde zij ook diverse masterclasses. Aan het Amsterdams Conservatorium specialiseerde zij zich vervolgens in Barokzang bij Peter Kooij en Max van Egmond. Tijdens deze studie gaf zij regelmatig recitals met de luitist Lutz Kirchhof. Paulien wordt momenteel gecoacht door Maria Acda en cor-repetitor Carolien Drewes ( Kon. Conservatorium Den Haag). paulienvanderwerff.nl

Zij is veelvuldig te beluisteren in oratoria van o.a. J.S. Bach, W.A. Mozart, G.F. Handel, J. Haydn en in vele andere barokproducties. Zij concerteerde o.a. in Duitsland, Frankrijk, Engeland , Marokko en Zimbabwe. Met de organist/pianist Arjan Veen vormt zij een duo. Zij geven regelmatig recitals met werken van o.a. J.S. Bach, J. Brahms,  R. Strauss, R. Hahn, L. Vierne, H. Andriessen.

Gert de Vries studeerde klassiek gitaar bij Hans Bredenbeek aan het Utrechts Conservatorium, en bij Tom Burmanje aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn eindexamen volgde hij enige tijd lessen bij Benjamin Verdery in New York.

Met Agnes Leopold vormde hij lange tijd een gitaarduo. Zij gaven concerten in binnen- en buitenland. Zij werkten mee aan het kamermuziekfestival ”Variations on America” in de Ijsbreker, waar zij een speciaal voor hen geschreven stuk van de Amerikaan David Little uitvoerden. Als gitarist maakte hij een tournee langs de Nederlandse schouwburgen met de theatergroep ”Poezie Hardop”, met de voorstelling ”Het kan verkeren” van Bredero, onder regie van Cox Habbema.

Vanwege een groeiende belangstelling voor de muziek uit de Renaissance en de Barok, besloot hij uiteindelijk de overstap te maken naar de luit. Naast zijn lessen bij Fred Jacobs volgde hij masterclasses bij onder andere Hopkinson Smith, Paul O’Dette en Nigel North. Verder werden de vihuela, barokgitaar, romantische gitaar en theorbe daar aan toegevoegd.